27 Nisan 2015 Pazartesi

5+ Yaş Çocuklar İçin Oyunlar


Üstün Potansiyelli çocuklar için en büyük tehdit zekanın kullanılmaması ve giderek körelerek sıradanlaşmalarıdır. Zekalarını canlı tutmak için onlara hep bir uyaran verilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde hırçınlaşacak ve mutsuzlaşacaktır. Çoğu çocuk zekasını aktaracak yada paylaşacak bir ortam oluşmadığı için içinde biriken enerjiyi yaramazlık yaparak, okulda ders dinlemeyerek, evde anne babaya hırçın davranarak atmaya çalışır.
Bu enerjilerini olumlu olarak yansıtmaları için biz bir çok farklı oyun arayışına giriştik. Bazılarını paylaşmak istedim.


Midilli kuyruğu; Bu oyunu genelde birkaç çocuk olduğunda bizde oyuna dahil olarak oynadık. Çok eğlenceli oluyor kesinlikle tavsiye ederim.

  • Büyük bir kağıda bir midilli resmi çizin, kabaca bir şekil olması yeterli.
  • Duvara çocukların boyunun hizasına asın.
  • Midilliye bir kuyruk hazırlamak gerekli. Bunun için evde kalmış yünlerden güzel bir kuyruk hazırlıyoruz. Ben şu şekilde yaptım, sandalyenin sırtına birkaç kez doladım, bir ucunu bağlayıp diğer ucunu keserek püskül haline getirdim.
  • Kuyruğun bağlı tarafına çift taraflı bantla doladım.
  • Oyuncular sırayla gözleri bağlı halde ellerindeki kuyruğu duvardaki midilliye yapıştırırlar. Kuyruk yerine en yakın yapıştırmak amaç tabiki. Her bir oyuncunun yapıştırdığı yer işaretlenir. En yakın noktaya kim yapıştırdıysa kazanır :-)


Çantama ne koysam; Bu oyunu çocuğun dil gelişimi ve kelime hazinesini arttırması yönünden de yararlı.
  • Çantama ne koysam diye oyun başlatılır. Oyunculardan biri, bir eşya ismi söyler. Örnek ; Bardak...
  • Sonra hep beraber onunla kafiyeli olacak kelimeler söylenmeye başlanır. Tabak, çardak, tarak....
  • Başka kelime bulunamadığında yeni bir eşya ismi söylenir ve bu kez de bu kelime ile kafiyeli sözcükler bulunur.
  • Bunu bir yarışmaya çevirmek isterseniz her kelime için 1 puan verebilirsiniz.


Dükkanda ne satılır ;  Bu oyunu seyahatlerinizde çocukları oyalamak içinde kullanabilirsiniz. 2 yada daha fazla oyuncu ile oynayabilirsiniz.

  • Oyunculardan biri bir dükkan adı seçer. Örneğin; Eczane, manav, kasap, pastahane, fırın....
  • Sorusunu sorar manav ne satar?
  • Diğerleri bir dakika içinde bu dükkanda satılan en az 5 şeyi bulmaya çalışır.

Değişik ve kolay oyunlarla çocuğumuzun gelişimine katkıda bulunmamız çok kolay.
Oyunlara biraz rekabet katmak isterseniz kaybedene minik cezalar uygulayabilirsiniz. Örneğin; İsmini gözün kapalı veya sol elinle yaz, bir fıkra anlat, tek ayak üzerinde zıpla, bir hayvan sesini taklit et, komik bir yüz ifadesi yap, saklanmış bir eşyayı bul gibi...
Bu cezaları küçük kağıtlara yapıp kaybedene bir torbanın içerisinden çektirebilirsiniz de.

İyi eğlenceler.

Bilmecelere  buradan ulaşabilirsiniz...
  • Bilmecelerin cevapları

    Asansörden merdivene : Bu adamın boyu çok kısaymış. Parmak ucunda ne kadar yükselirse yükselsin 10.katın düğmesine basamıyormuş. Ancak 8. katın düğmesine basabiliyormuş. Son 2 katı da yürüyerek merdivenden çıkıyormuş.
    Parola: Her ziyaretçi, görevlinin söylediği sayının kaç harften oluştuğunu söylüyor. Görevli ''beş'' dediğine göre cevap ''üç'' olmalıydı. Çünkü beş kelimesinde 3 harf vardır.


    Köprüyü Geçen Adam:  Adam elindeki üç torbayı üç topu çevirir gibi çeviriyor. Böylece bir torba sürekli havada oluyor. Toplam ağırlığı da 100 Kg oluyor, yani köprünün taşıyabileceği maksimum ağırlığı geçmiyor.

    Bekçinin Rüyası: Çünkü bekçinin rüya görmesi, onun görevi sırasında uyuduğunu gösteriyor.
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz onaylandıktan sonra görülecektir.